Szerintem ne. Ha az a kérdés, hogy mennyire káros: vegyi anyagok vannak benne, tehát nyilván nem direkt jó, de szerencsére az európai uniós szabályozás jóval szigorúbb, mint pl az USA-ban, így viszonylagos biztonságban tudhatjuk magunkat.

Az Európai Közösségek Bizottsága már két évvel ezelőtt bekeményített, köszönhetően a nagy sajtóvisszhangot keltett A tartós hajfestékek használata és a húgyhólyagrák kockázata című 2001-es tanulmánynak. Persze pénz beszél, kutya ugat, így természetesen hosszú évekre haladékot kaptak a gyártók, de itt a vége. Tavaly ősszel ismerhettük meg az új irányelveket, melyek nagyon sok nagyon káros anyagot tettek véglegesen tiltólistára. 

Nem csak olyan összetevők kerültek indexre, melyek kártékony volta bebizonyosodott, de azok is, melyekről a gyártók nem adták be az elvárt vizsgálat eredményeit.

A hajfestés sátánjának tekinthető parafeniléndiamin (PPD) a múlté, bár az elgondolkodtató, hogy kb 40 legális álneve van, de bízzunk a legjobbakban. (A PPD néhány tulajdonsága: mutagén, karcinogén, légzékárosító lehet - tegyük hozzá, ehhez jókora mennyiség kell, tehát csak emosók voltak veszélyben.)

Persze lehet választani bio megoldásokat is, én azonban nem ajánlom. Ha próbáltál már hennával hajat festeni, tudod, mire gondolok.

A másik nagy kérdés, hogy fodrásznál vagy otthon?

Lehetőleg fodrásznál, de ha nem fér bele a költségvetésbe, legalább professzionális terméket válassz. Nyilván te is tapasztaltad már, hogy sokszor hajfestés után jobb minőség a hajad, mint előtte. Ez azért van, mert valóban bámulatosan sokat fejlődött az ipar az elmúlt húsz évben, és tény, hogy olyan hatóanyagokat tartalmaznak a festékek, melyeket a drogériában vett balzsamban biztosan nem találsz.

A fodrászok járnak rosszabbul. Igen, ők kapják a legnagyobb dózisban, így javasolják nekik a maszk használatát, de én ilyet hazánkban még nem láttam.

(Egy postot megér, úgyhogy lesz később: miért ne illatszerben vedd a haj- és bőrápoló cuccaidat.)

Parásabb olvasóknak ajánlom: freepatentsonline.com Sok szerencsét hozzá.

Az egyszerűbb, ahol termékekre kereshetsz rá, és kidobja a rizikófaktor szerinti pontszámát:

http://www.cosmeticsdatabase.com/

Na itt várnak rád meglepetések...

.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budoar.blog.hu/api/trackback/id/tr141013600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása